11 Mayıs 2016 Çarşamba

Birecik Ulu Cami (Şanlıurfa)

birecik ulu camii ile ilgili görsel sonucu      birecik ulu camii içi ile ilgili görsel sonucu
Birecik İlçe Merkezinde Yaşar Kemal Caddesindedir. Fırat Nehri Kıyısının doldurulmasından önce nehir kıyısında bulunuyordu. Bazı araştırmacılar 12.yy tarzına sahip olduğunu öne sürer. Tahrip olan bir kitabesinde ise Memluklu Sultanı Melik Eşref Şaban tarafından 1365’te yaptırıldığının yazılı olduğu belirtilmektedir.
19.yüzyılda iki onarım geçiren camiye günümüzde de eklemeler yapıldığı görülmektedir. Kuzey-Güney doğrultusunda düzensiz dikdörtgen planlı caminin ana giriş kapısı yaşar kemal caddesindedir. Kuzey ve doğu cephesinde de birer kapısı vardır. Batı cephesi dışında çevresi yapılaşma nedeniyle dar sokaklarla çevrilidir. Geçirdiği onarımlarla günümüze sağlam olarak ulaşmıştır.
Yakın zamanda birçok ek yapılan caminin geniş bir avlusu vardır.  Güneyde son cemaat yeri ve ibadet mekânı bulunmaktadır. Ana giriş kapısının karşısında avlunun doğusunda zamanında müftülük olarak kullanılan iki katlı yapı boydan boya uzanır. Kuzeyinde depo olarak kullanılan bölüm ve avludan iki basamakla çıkılan abdest bölümleri bulunmaktadır.
Minaresinde kuzeyindeki iki panoda, son cemaat yerinin kapısı ve doğu duvarındaki birer panodan süslemeler bulunmaktadır. Minaresi şerefenin altında bitkisel bezemeli çini tabaklarla süslüdür.